WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ

salad with smoked eel
SAŁATKA Z WĘDZONYM WĘGORZEM I CYKORIĄ
26 stycznia 2015
Fish stew
MAZURSKA KARTOFLANKA Z WĘGORZEM WĘDZONYM
26 stycznia 2015

WĘGORZ W ZALEWIE OCTOWEJ

Fish cans and tuna, octopus, anchovies, mussels canned in glass

Składniki:
– 1 duży węgorz ok 800g,
– 1 l wody,
– 1 łyżeczka soli,
– 2 łyżeczki cukru,
– 6 ziarenek pieprzu,
– 2-3 ziarenka ziela angielskiego,
– 2-3 listki laurowe,
– 15 łyżeczek octu.

Sposób przyrządzenia:
Ugotować zalewę: do wody wrzucić wszystkie przyprawy, dodać ocet i zagotować. Po zagotowaniu wywar wyłączyć i schłodzić. Węgorza dokładnie oczyścić bardzo starannie opłukać, pokroić na dzwonka długości odpowiadającej wysokości posiadanych słoików. Dzwonka układać pionowo, ciasno, w słoikach – przekładając przyprawami wyjętymi z zalewy. Zalać wystudzoną zalewą tak aby całkowicie przykryła dzwonka i dokładnie zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować w większym garnku w sposób następujący: Na dno dużego garnka umieszczamy wkładkę (lub po prostu złożony kilkakrotnie papier), wkładamy zakręcone słoiki tak aby się wzajemnie nie dotykały i zalewamy wodą do wysokości 4/5 słoików. Ostrożnie doprowadzamy wodę do wrzenia i od tego momentu rozpoczyna się proces pasteryzacji. Po 30-45 min. przerywamy podgrzewanie i pozostawiamy słoiki w garnku z wodą do wystudzenia. Następnie słoiki osuszamy i umieszczamy na dole w lodówce. Po 2 dniach zalewa w słoikach z węgorzem przeistacza się w smakowitą galaretkę.