Składniki dla 2 osób:
– ok. 400 g. obranego ze skóry węgorza wędzonego
– garść rodzynek
– czerwona cykoria
– sałata lodowa
– cebula dymka – posiekana biała i zielona część
Sos:
– sok z pomarańczy
– sól i pieprz do smaku
– sok z limonki
– niecała łyżeczka cukru
-oliwa z oliwek extra virgin
– niecała łyżeczka musztardy dijon z gorczycą
– łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Obranego węgorza pokroić na spore kawałki – słupki.
2. W miskach sałatkowych ułożyć liście cykorii i sałaty lodowej.
3. Na wierzchu sałaty ułożyć słupki węgorza, opierając je o siebie, aby powstał stożek. Całość obsypać rodzynkami i dymką.
4. Przygotowanie dressingu: w rondelku podgrzać sok z pomarańczy z cukrem, doprowadzić do wrzenia, a następnie w części odparować. Ostudzić. Następnie sok wymieszać z oliwą i sokiem z limonki, natką, musztardą. Doprawić. Wymieszać .
5. Sałatkę polać obficie sosem, w razie potrzeby dodawać w trakcie mieszania.